Demonstration og scenarier for natur-, miljø- og klimatiltag

Demonstration og scenarier for natur-, miljø- og klimatiltag
Projektansvarlig

Formålet med projektet er at demonstrere og videreformidle ny videnskabelig og praktisk viden inden for natur-, miljø- og klimaforbedrende tiltag, således at såvel konventionelle som økologiske landmænd har et fagligt grundlag for at iværksætte natur-, miljø-, og klimatiltag, der er målrettet den enkelte bedrift.

Der gennemføres demonstrationer og udarbejdes scenarier, der synliggør mulighederne for i højere grad at integrere natur-, miljø- og klimahensyn i landbrugsdriften. Det sker gennem workshops, temadage, indlæg på møder, markvandringer, informationsfoldere og artikler.

Der er tale om både teoretiske og praktiske aktiviteter i samarbejde med lokale rådgivningsvirksomheder, offentlige myndigheder og andre, der har interesse i på et fagligt grundlag at udvikle landbrugsproduktionen samtidig med, at målsætningerne for natur, miljø og klima understøttes.

Der gennemføres demonstrationer af markvildttiltag, der tilgodeser markvildetet i det dyrkede agerland, og der formidles information om vildtvenlig høst. Endvidere udarbejdes forslag til etablering af beplantninger, der kan danne fysiske rammer og grønne rum som en del af produktionsanlægget.  

Der formidles ny viden om emission af drivhusgasser, som relateres til praktisk landbrug. Endvidere udarbejdes scenarier for dokumentation af klimavenlig planteproduktion.

Der udarbejdes scenarier for de arealforvaltningsmæssige udfordringer, som landmanden står over for i hverdagen. Der skal som en del af scenariet opstilles praktiske anvisninger, der kan hjælpe den enkelte landmand med at finde nye veje og løsninger på de givne udfordringer. 

Effekten af projektet vil være, at den enkelte landmand har et godt og opdateret grundlag for at vurdere, hvilke natur-, miljø- og klimaforbedrende tiltag, der giver en god effekt på den enkelte bedrift, og som ikke begrænser produktionsomfanget nævneværdigt.    

Videncentret for Landbrug sidder med i Grønt fremdriftsforum nedsat af Miljøministeren. Grønt Fremdriftsforum består af en mindre kreds af organisationer og foreninger, som følger processen omkring Natura 2000-planlægningen. Læs mere og se mødemateriale.

 

Opdatering af vejledende registrering af § 3-beskyttede naturområder

Opdateringen har givet anledning til at sætte fokus på de spørgsmål, som ofte bliver rejst i forbindelse med § 3-sager. En ny rapport påviser bl.a., at der kan være uoverensstemmelse mellem den vejledende registrering og det reelt beskyttede areal.

Markvildtslav i praksis

Danmarks Jægerforbund starter et ny projekt, hvor der er fokus på plejeindsatsen for harer og agerhøns ved dannelse af markvildtslav.

Lærkepletter - Sanglærken synger i lærkepletterne

En undersøgelse lavet i samarbejde mellem Videncentret for Landbrug og Dansk Ornitologisk Forening viser, at lærkepletter har rigtig god effekt på forekomsten af lærker. Læs pjecen, der beskriver resultaterne.

Spred det gode budskab om lærkepletter

En undersøgelse fra 2012 viser, at lærkepletter har rigtig god effekt på forekomsten af lærker. Igen i år søges landmænd, der har lyst til at etablere lærkepletter og dermed være med til at kvalificere resultaterne fra sidste år.

Er der ny viden om kvælstofdepositionen i naturen på vej?

I december-nummeret af Vand & Jord kan man læse to spændende artikler om kvælstofreguleringen af Jesper Bak, seniorrådgiver ved AU, Institut for Bioscience.

Forvaltningsplaner for agerhøne og hare

Naturstyrelsen har lavet en forvaltningsplan for agerhøne og hare

Vær opmærksom på nye registreringer af § 3-beskyttede naturområder

Lodsejere orienteres ikke specifikt om nyregistreret natur på deres ejendom, men skal selv holde sig orienteret og i tvivlstilfælde kontakte kommunen.

Økologisk nyhedsbrev nr. 3 april 2013

Artikel fra Økologisk nyhedsbrev nr. 3 april 2013

Ny ansøgningsrunde for 5-årigt tilsagn om Pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000-områder

Mulighed for at søge 5-årigt tilsagn om pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000-områder frem til den 31. maj 2013.

Kommunerne kan ikke pålægge lodsejerne selv at udføre pleje i Natura 2000-områder

Naturstyrelsen har netop udsendt en vejledning til kommunerne om rammerne for kommunernes beføjelser i forhold til at pålægge lodsejere en bestemt drift efter Naturbeskyttelseslovens § 19 d.

Tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Husk at søge dispensation, hvis der sker ændringer i tilsagnet - særlig vigtig nu ved valg af kontrol af antal dyr.

Pjece med gode råd om vildtvenlig høst

Pjecen beskriver fire konkrete metode, der nedsætter risikoen for at gøre skade på dyr i forbindelse med høst og slæt. Deriblandt praktiske anvisninger til opsætning af skræmmemidler og illustrationer af køremønstre.

Præsentation: Natura 2000 i et EU perspektiv

Glænø den 29. maj 2013.

Depositionstal for kvælstofdepositionen på kommuneniveau

Videncentret har modtaget kvælstofdepositionstal på kommuneniveau fra 2011 fra DCE.

Biodiversitet og Natura 2000 i EU

Få her et indblik i andre EU-landes naturforvaltning.

Anden planperiode for Natura 2000 er i fuld gang

Læs om anden planperiode og arbejdet i Grønt Fremdriftsforum på Naturstyrelsens hjemmeside samt om ændringerne i miljømålsloven.

Usikkerhed på simulering af udbytter i hvede ved klimaændringer

Usikkerhed på simulering af afgrødeudbytter ved klimaændringer kan vurderes ved at anvende et større antal modeller og analysere modellernes forskellige resultater.

Regeringens klimaplan og virkemiddelkatalog

Oversigt over virkemidler til reduktion af drivhusgasudledninger i landbruget i regeringens klimaplan. Opgørelse af klimaeffekter og omkostninger er mangelfuld.

Søg tilskud til beplantninger

Ansøgningsrunden til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger åbner den 15. august 2013. Du kan søge tilskud til etablering af levende hegn og småbeplantninger.

Husk, at arealer med miljøtilsagn skal være plejet inden den 31. august

Arealer med miljøtilsagn indgået efter 2007 med forpligtigelse til afgræsning eller slæt skal være afgræssede, eller der skal være taget slæt, inden den 31. august 2013.

Kan myg blive en plage og udgøre en fare i etablerede vådområder?

Kan myg blive en plage og udgøre en fare i etablerede vådområder?

Præsentation: Natur- og arealforvaltning

Besøg fra Gråsten Landbrugsskole den 26. september 2013.

Præsentation: Udfordringer for landbruget ift. naturudpegninger og det aktuelle beskyttelsesgrundlag jf. bekendtgørelsen

Indlæg for Kommunenetværk for konsulenter og kommunale sagsbehandlere den 11. september 2013.

Kommunale vådområdeprojekter

Reglerne i de kommunale og de statslige vådområdeprojekter er identiske. Der er ingen fordele eller ulemper, som den ene part har, og den anden ikke har.

Video: Nye vådområder - hvad siger landmændene til det?

Landmændene Niels Clemmensen og Børge Hansen, Thyregod har deltaget i flere vådområdeprojekter. Senest har de fået genslynget en del af Odderbæk. I videoen fortæller de om deres betænkeligheder og det økonomiske og naturmæssige udbytte.

Vådområder

Vintervådlagte engområder sænker farten på vandet og kan oplagre vand midlertidigt. Mængden af næringsstoffer fra markernes drænvand sænkes til søer og fjorde ved denitrifikation, sedimentation af lerpartikler, optagelse i planter og afgræsning af husdyr.

Kommunale fosforvådområdeprojekter

Vådområdeindsatsen sker bl.a. gennem større kommunale projekter.

Statslige vådområdeprojekter

Ordningen om tilskud til Statslige vådområdeprojekter skal medvirke til at skabe op til 18 vådområder med et samlet areal på 2.300 hektar.

Private vådområdeprojekter

Ordningen er lukket foreløbig og det er i øjeblikket uafklaret om ordningen fortsætter.

Habitatvurdering af vandplaner i høring

Habitatvurderinger skal udarbejdes for hvert vandområde. De indeholder en vurdering af, om vandplanindsatsen påvirker udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områderne negativt.

Lærerige svenske erfaringer med vandforvaltning

Det svenske Landbrukernes Riksförbund LRF har udgivet slutrapporten Vattenråden i Sverige – de gröna näringarnas perspektiv i marts 2012. Erfaringer som kan bruges ved vådområdeprojekter i Danmark.

Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold

Ansøgningsrunden for 2013 er lukket. Følg derfor løbende NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.

Video: Nye vådområder - hvordan får vi det til at lykkes?

Netop nu er der ved at blive etableret et nyt vådområde ved Ringe, hvor Sallinge Å bliver genslynget. I videoen fortæller to landmænd, hvordan de har oplevet processen, om deres betænkeligheder og det økonomiske og naturmæssige udbytte.

Workshop om multifunktionelle vådområder

Indbydelse til workshop den 16. december 2013.

Workshop om multifunktionelle vådområder

Dagsorden til workshop den 16. december 2013.

Fordele og ulemper ved lovgivningsformen på natur- og miljøområdet

Enkle regler skaber ikke nødvendigvis klarhed. De har begrænsninger, som skal overvejes før reguleringsløsninger efterspørges. Implementeringen af Habitatdirektivet er et eksempel på, hvordan ønsket om forudsigelighed har givet en uklar retsstilling.

Spørgsmål og svar om kontrol af ”Pleje-af græs- og naturarealer” efter fast græsningstryk

Videncentret har stillet en række spørgsmål om kontrol efter fast græsningstryk. Se svarene her.

Planlæg næste års lærkepletter allerede nu – lærkerne vil elske det

Tiden op til forårssåningen kan bruges til at overveje, hvor der kan laves lærkepletter. Lærkepletterne laves helt simpelt ved at løfte såmaskinen, så der kommer en bar plet i størrelsesordnen 16 - 100 m2.

Metoder til vildtvenlig høst

I 2013 har ti landmænd opstillet og afprøvet forskellige skræmmemidler. Læs om metoderne, de praktiske erfaringer og omkostningerne.

Natura 2000 ordningernes barrierer og hvordan de forceres

Via telefon interview har der været kontakt til 10 udvalgte miljørådgivere i 4 kommuner og seks lokale rådgivningsvirksomheder for at undersøge, hvorledes Natura 2000 ordningerne vurderes.

Præsentation: Ammoniakfølsom natur

To dages kursus for miljøkonsulenter, Kolding den 27. november 2013.

Pjece: Levende hegn i landskabet - inspiration til placering og udformning

Denne pjece er en revideret udgave af pjecen fra 2011.

Hvordan takseres jord i vådområder?

Den 21. november 2013 mødtes 4 landmænd og en planteavlskonsulent med NaturErhvervstyrelsen for at taksere jord i et vådområdeprojekt på Mors. En vigtig demokratisk proces blev iværksat.

International interesse for VFL's miljø- og jordbrugsarbejde

Studerende fra hele verden, som er i Danmark for at studere blandt andet jordbrugspolitik og miljøregulering, besøgte Videncentret for Landbrug for at blive klogere på, hvordan vi arbejder med natur, miljø og klima.

Naturværdier er kortlagt

NaturErhvervstyrelsen har netop offentliggjort et kort over placeringen af de vigtigste naturværdier i Danmark. Kortet kan ses på Danmarks Miljøportal. Kortet viser naturværdien på lysåbne arealer i hele Danmark inddelt efter en score fra 0 -14 point.

Er vådområdeprocessen et fælles ansvar?

På en workshop 16. december 2013 mødtes landmænd, kommunale rådgivere og rådgivere fra DLBR for at diskutere anvendelse og gennemførelse af vådområder i Danmark.

Natura 2000-basisanalyser for 2016 til 2021

Naturstyrelsen har netop offentliggjort nye basisanalyser for de 252 Natura 2000-områder. Basisanalyserne gennemgår tilstanden for naturtyper og arter i Natura 2000-områderne, og udgør grundlaget for 2. generation af Natura 2000-planerne.

Nøglen til multifunktionel anvendelse af vådområder

På en workshop 16. december 2013 mødtes landmænd, kommunale rådgivere og rådgivere fra DLBR for at diskutere anvendelse af vådområder på flere måder.

Pjece: Bedriftens grønne rammer

Bedriftens grønne rammer er en væsentlig del af bedriftens visitkort udadtil. De signalerer langt hen ad vejen bedriftens professionalisme, ligesom de signalerer bedriftens værdier vedrørende f.eks. åbenhed og biodiversitet.

Kend processen i et vådområdeprojekt

Ny pjece om vådområder som kan bruges til at informere lodsejere og rådgivere i opstartsfasen af kommunale og statslige

Den nye vandløbslov og landbruget

Der er ingen vandløbslov, men ønske om opdatering af den gældende. En arbejdsgruppe nedsat af Naturstyrelsen ser for tiden på forslag til ændringer.

Præsentation: Den nye vandløbslov og landbruget

Indlæg på Plantekongres 2014.

Drivhusgasudledning fra de langvarige økologiske planteavlssædskifter

Udledningerne af drivhusgas målt pr. kg tørstof i salgsafgrøder var mindst, når kløvergræs-grøngødningen i det økologiske sædskifte blev høstet og udnyttet til biogas. Også mindre end udledningerne fra det konventionelle sædskifte.

Mulige tiltag til reduktion af drivhusgasudledning – relevans på de økologiske bedrifter

Som et oplæg til regeringens klimaplan har forskere udarbejdet en bruttoliste over tiltag, der kan reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget.

Drivhusgasudledning – økologisk produktion i forhold til konventionel

Økologisk landbrug får tit ’bank’, når talen drejer sig om drivhusgasudledning. De fleste videnskabelige undersøgelser viser dog, at der er mindre udledning af drivhusgasser fra økologiske end fra konventionelle landbrug, når sammenligningen sker pr. ha.

Danske skoves historie, beskyttelse og værdier

I en rapport fra Københavns Universitet evalueres indsatsen for biodiversiteten i skovene 1992-2012. Rapporten giver også indsigt i skovenes historie, værdier og beskyttelse.

Ammoniakfølsomme skove

Forvaltningen af skovene har fundet vej ind i reguleringen af husdyrbrugenes ammoniakpåvirkning, hvor der er fastsat retningslinjer for, hvilke skove der skal vurderes med henblik på evt. at stille krav til den maksimale merdeposition af kvælstof.

Lovgrundlaget for planlægningen

Møde i 9 mandsgruppen Vindumovergård onsdag den 23. januar 2013

Generel opdatering

Møde i netværksgruppen for kommuneplanlægning onsdag den 20. marts 2013

1 års-reglen for § 3- arealer gælder også ved misligholdelse af dræn

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse om, at den særlige 1 års-regel gælder ved ophør af MVJ-aftale, selv om den pågældende naturtype er dannet i forbindelse med misligholdelse af dræn. NMK-510-00398, 13. juni 201

Anmeldte aktiviteter i Natura 2000 kan udføres, hvis lovens frister ikke overholdes af kommunen

Naturbeskyttelseslovens kapitel 2 a indeholder regler og frister for, hvordan lodsejer og kommunen skal forholde sig til visse anmeldelsespligtige aktiviteter i Natura 2000-områder.

Kommunale og statslige vådområdeprojekter

Guide for hvordan man laver den gode aftale

Katalog over fokuspunkter og virkemidler inden for natur, miljø og landskab

Der er store fordele ved at samtænke natur, miljø og landskab, når landmanden og hans rådgivere står overfor konkrete udfordringer på bedriftens arealer, eller blot planlægger for kommende tiltag.

Bemærkninger til Danske Vandløbs oplæg om regulativændringer fremlagt ved arbejdsgruppe 5´s tredje møde

Faglige bemærkninger til forslag til indhold i vandløbsregulativer.

Udarbejdelse af nye regulativer/regulativrevisioner

Faglig vurdering af oplæg om regulativændringer

Vurderingen er udarbejdet i forbindelse med arbejdet i arbejdsgruppe 5 i Vandløbsforum.

Faglig vurdering af forslag til udvidelse af vandløbsbegrebet

Vurderingen er udarbejdet i forbindelse med arbejdet i arbejdsgruppe 5 i Vandløbsforum.

Faglig vurdering af forslag om ændret inddeling af vandløb

Vurdering udarbejdet i forbindelse med arbejdet i arbejdsgruppe 5 i Vandløbsforum.

Klagenævnets administration af naturbeskyttelseslovens § 3 i forhold til vandløb

Undersøgelse af Natur- og Miljøklagenævnets praksis angående di-spensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 til regulering af vandløb omfattet af denne bestemmelse.

Faglig vurdering af forslag om ophævelse af den fri dræningsret

Vurderingen er udarbejdet i forbindelse med arbejdet i arbejdsgruppe 5 i Vandløbsforum.

Møde den 29. maj 2013

Præsentation vedr. En ny vandløbslov set fra et landbrugssynspunkt

Temadag den 16. april 2013

Program til temadag på Københavns Universitet om vildt og natur i det åbne land

Erfamøde den 30. september 2013

Præsentation til Erfamøde for naturrådgivere om barrierer ved kontrol af plejegræsordningen

Møde den 21. oktober 2013

Præsentation til møde vedr. habitatvurdering.

Arrangement den 1. juli 2013

Invitation til arrangement i Skjern om sanglærken

Arrangement for Københavns Universitet den 6. august

Præsentation til arrangement for Københavns Universitet

Møde den 29. maj 2013

Præsentation til møde om Natura 2000 på Glænø

Teknik & Miljø den 5. maj 2013

Artikel til Bladet Teknik & Miljø, Stads- og Havneingeniøren

Dokumentation af klimavenlig planteproduktion

Scenarier for dokumentation af klimavenlig planteproduktion på bedriftsniveau. Der kan anvendes traditionelle virkemidler og god management.

Klimaeffekt ved udtagning af landbrugsjord på højbund til vedvarende græs

Effekter af udtagning af højbundsjord som klimavirkemiddel er beskrevet.

Klimaeffekt af efterafgrøder

De økonomiske konsekvenser af efterafgrøder som klimavirkemiddel afhænger af sædskiftet på den enkelte bedrift.

Klimaeffekt af mellemafgrøder

Klimaeffekten af mellemafgrøder er mindre end antaget i klimavirkemiddelkataloget.

Klimaeffekt af tidlig såning af vintersæd

Tidlig såning af vintersæd er et meget omkostningseffektivt klimavirkemiddel

Klimaeffekt ved udtagning af organogene jorde

Der findes ca. 69.000 ha organogen jord i Danmark med et indhold af organisk stof over 20 pct. Udtagning med eller uden ophør af dræning er foreslået som et klimavirkemiddel.

Workshop om multifunktionelle vådområder

På en workshop 16. december 2013 mødtes landmænd, kommunale rådgivere og rådgivere fra DLBR for at diskutere anvendelse af vådområder på flere måder.

Afsluttende rapport

Markvandringer i Natura 2000-områder

Naturstyrelsens lokale enheder afholder netop nu markvandringer, hvor du kan høre mere om natur og naturbevarelse i Danmark.

Lærkepletter

Notater og rådata.

Vildtvenlig høst

Notater og rådata.

Præsentation: Begrænsninger og muligheder i støtteordningerne til Natura 2000 - herunder landmændenes situation i 2013

Indlæg om Natura 2000 for Nordjyske kommuner - 4. marts 2013.

Præsentation: Barriere og drivkraft for landmanden som naturforvalter

Indlæg for studerende om landmændenes udfordringer og muligheder, afholdt på KU-Life den 5. marts 2013.

Præsentation: Landbrugsproduktion i harmoni med naturen

Indlæg på åbent hus arrangement på Videncentret for Landbrug den 25. november 2013.

Præsentation: Landbrugsproduktion i harmoni med naturen

Indlæg om væsentlige udfordringer for fremtidens landbrug i forhold til politiske mål om mere natur på åbent hus arrangement på VFL d. 25. november 2013.

Indlæg fra Kursus for Miljøkonsulenter

Se indlæg fra Kursus for Miljøkonsulenter afholdt den 25. juni 2013 af Videncentret for Landbrug.